Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κλασική Μουσική στο ΙΑΜΥ

Από 6 μέχρι 9 Σεπτέμβρη το Ι Α Μ Υ θα φιλοξενήσει το πρώτο φεστιβάλ κλασικής μουσικής με διακεκριμένους ξένους και Έλληνες μουσικούς και ερμηνευτές που μεσουρανούν στην παγκόσμια σκηνή. Θεωρούμε πως η πρωτοβουλία αυτή ίσως είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού στο νησί μας. πηγή: http://hydraspoliteia.blogspot.com/

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μειωμένη κατά 22% εφέτος, φτηνή & επικίνδυνη η τουριστική κίνηση.

Το ΙΝΚΑ επισημαίνει πως, ανεξάρτητα από τα παράπονα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνικού τουρισμού είναι η ανάδυση και επικυριαρχία της μετριότητας στα προσφερόμενα προϊόντα-υπηρεσίες, μιας μετριότητας, η οποία ενδεχομένως προκαλεί την καταγγελία (π.χ. παθαίνεις τροφοδηλητηρίαση σε κάποια ταβέρνα), πράγμα που αφήνει μία γεύση κινδύνου και απογοήτευσης, μη ικανοποίησης εν τέλει και λογικού προσανατολισμού σε άλλες τουριστικές επιλογές.Αξιοσημείωτο από τις έρευνες τιμών, το κόστος ζωής στις ημιαστικές περιοχές είναι τουλάχιστον κατά 18% υψηλότερο από τις αντίστοιχες πρωτεύουσες νομών, ενώ στις αμιγώς τουριστικές περιοχές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αιχμής, οι τιμές παρουσιάζουν αποκλίσεις 25–38%.Έτσι, μαζί με τους τουρίστες, οι οποίοι πληρώνουν για τις διακοπές τους συχνά παράλογα υψηλές τιμές, πληρώνουν και οι ντόπιοι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ένα διαφοροποιημένο προς το πολύ υψηλότερο, κόστος ζωής και όλο και χαμηλότερα ως προς την ποιότητα και το service.Αύξηση 36% κατέγραψε το Κέντρο Καταγγελιών από 1.1.2011 έως 18.8.2011 σε θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες και τον τουρισμό για τιμές και υπηρεσίες.



Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ο ΥΔΡΑΙΟΣ ΙΑΣΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Ο Ιάσων Διαμαντής στο ψηλότερο σκαλί του κόσμου στο Wado ryu Καράτε. ΄Ενα μεγάλο Μπράβο στους γονείς του στους δασκάλους του και στο μεγάλο συντελεστή της επιτυχίας του Ιάσωνα δάσκαλο του κ. Γιάννη Πράπα (2 νταν). Ετσι με την υποδοχή του Ιάσωνα στις 17.08.2011, σώθηκαν και τα "Κουντουριώτεια 2011" πηγή φωτο α) http://wwwhydramysoul.blogspot.com/και πηγή β) http://osxoliastistisydras.blogspot.com/

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Επιδότηση σε ψαράδες πλαστικών

Το ευρωπαϊκό πρόγραµµα έχει στόχο να εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδηµα σε άνεργους (και όχι µόνο) ψαράδες, δίνοντάς τους το κίνητρο να «αλιεύουν» τα κάθε λογής απορρίµµατα που βρίσκονται διάσπαρτα στη Μεσόγειο.

Ανάσα στο οικοσύστηµα της Μεσογείου αναµένεται να δώσει το νέο ευρωπαϊκό πρόγραµµα που θα επιδοτεί τους ψαράδες για να αλιεύουν... πλαστικά σκουπίδια από τις θάλασσες αντί για ψάρια. Το πρόγραµµα που εισηγήθηκε η επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαµανάκη, και το οποίο παρουσίασε πρόσφατα στην ελληνική Βουλή, θα ανακοινωθεί επισήµως στις Βρυξέλλες εντός του µήνα. Βασικός στόχος του προγράµµατος είναι να εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδηµα σε άνεργους (και όχι µόνο) ψαράδες, δίνοντάς τους το κίνητρο να «αλιεύουν» τα κάθε λογής απορρίµµατα που βρίσκονται διάσπαρτα στη Μεσόγειο, στις ατλαντικές ακτές της Ιβηρικής αλλά στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφερε η κ. Δαµανάκη, οι αλιείς θα συμβάλουν όχι µόνο στην αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά θα βοηθήσουν ώστε να ανακάµψει ο πληθυσμός διαφόρων ειδών ψαριών που απειλούνται µε κατάρρευση από την υπεραλίευση.

Την ίδια στιγµή, η απομάκρυνση από τα επιφανειακά νερά της θάλασσας των υπέρογκων ποσοτήτων σκουπιδιών, δεν θα µειώσει µόνο την τεράστια απειλή που αυτά συνιστούν για τους θαλάσσιους οργανισµούς – που άθελα τους τα καταβροχθίζουν – αλλά θα δώσει και ώθηση στην ευρωπαϊκή βιοµηχανία ανακύκλωσης πλαστικού. Ηδη, η πρωτοβουλία της επιτρόπου είχε κατ’ αρχάς θετικό αντίκτυπο σε βιομηχανίες ανακύκλωσης πλαστικού στη Γαλλία, τη Γερµανία και τη Δανία. Κι αυτό γιατί πέρυσι, όπως ανέφερε η κ. Δαµανάκη, «στη Γαλλία πληρώθηκαν 375 ευρώ ανά τόνο πλαστικού που αλιεύτηκε. Η συνολική ποσότητα των πλαστικών που ανακυκλώθηκαν ανήλθε στους 1.000 τόνους», και επρόκειτο για... εµπόρευµα που πιάστηκε τυχαία στα δίχτυα των ψαράδων.

Τα κάθε λογής σκουπίδια που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στις θάλασσες του πλανήτη, αποτελούν βραδυφλεγή βόµβα για το υδάτινο οικοσύστηµα.

Δεν υπάρχει ωκεανός ή πέλαγος που να µην έχει επιµολυνθεί από σκουπίδια τα οποία ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη µε τους ανέµους και τα κύµατα, που ξεβράζονται στις ακτές ή καθιζάνουν στον πυθµένα.

«Ιχνη από πλαστικά απορρίµµατα µπορεί δυνητικά να βρεθούν στους ιστούς κάθε είδους ψαριών και πολύ περισσότερο εκείνων που έχουν µεγάλη ηλικία», λέει στα «ΝΕΑ» ο Τάσος Τσελεπίδης που είναι καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήµιο Πειραιά και έχει µετάσχει σε πολλές ερευνητικές αποστολές στην Ελλάδα, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά σκουπίδια συνίσταται στις σακούλες, τα πλαστικά µπουκάλια και άλλα συµπαγή αντικείµενα που είναι ορατά µε γυµνό µάτι. Δυστυχώς τα πράγµατα είναι χειρότερα. Τα απορρίµµατα αυτά, που παραµένουν χρόνια ολόκληρα στη θάλασσα, µε τον καιρό βιοαποδοµούνται, θρυµµατίζονται σε µικροσκοπικά κοµµάτια τα οποία διασκορπίζονται σε βάθος µερικών δεκάδων µέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ενσωµατώνονται στο ζω
Το πρόγραµµα που εισηγήθηκε η επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε. Μαρία Δαµανάκη θα ανακοινωθεί επισήµως στις Βρυξέλλες εντός του µήνα
οπλαγκτόν το οποίο τρώνε τα ψάρια και έτσι οι ουσίες αυτές που µπορεί να εµπεριέχουν βαρέα µέταλλα και επικίνδυνες οργανικές ενώσεις, συσσωρεύονται στον οργανισµό τους».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν από µερικά χρόνια, στο πλαίσιο µιας ευρωπαϊκής έρευνας µε τη συµµετοχή ελλήνων ειδικών από το ΕΛΚΕΘΕ, πιάστηκαν βαθύβια ψάρια στο Νότιο Ιόνιο, σε βάθος µεγαλύτερο από 4 χιλιόµετρα, µε σκοπό να διαπιστωθεί αν στο περιβάλλον στο οποίο ζούσαν είχαν επιµολυνθεί από βαρέα µέταλλα.

«Το παράδοξο ήταν ότι πράγµατι τέτοιες ουσίες είχαν βιοσυσσωρευτεί στον οργανισµό τους. Οι συγκεντρώσεις δεν ήταν σε ανησυχητικά επίπεδα, όµως οι εργαστηριακές εξετάσεις που κάναµε µας έδωσαν να καταλάβουµε ότι ακόµη και στα πιο δυσπρόσιτα µέρη, η ανθρωπογενής ρύπανση είχε εισχωρήσει».

Από στοιχεία ξένων ερευνητικών εργασιών που έθεσε υπόψη των «ΝΕΩΝ» η Λουκία Καλαϊτζή από το δίκτυο Μεσόγειος SOS, προκύπτει ότι περίπου το 20% των πλαστικών απορριµµάτων στη θάλασσα προέρχεται από πλοία (εµπορικά, σκάφη αναψυχής, αλιευτικά) και εγκαταστάσεις (όπως πλατφόρµες).Το αξιοσηµείωτο είναι ότι ο χρόνος που απαιτείται για να αποδοµηθούν τα πλαστικά στη θάλασσα, είναι από 450 µέχρι 1.000 χρόνια. Οµως και τότε η αποδόµηση δεν είναι πλήρης.

Πουλιά, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά µπορεί να καταπιούν πλαστικά σφαιρίδια, συσκευασίες φαγητών και πλαστικές σακούλες. Οι χελώνες τρώνε συχνά πλαστικές σακούλες νοµίζοντας ότι είναι µέδουσες. Κατά µία εκτίµηση, περί το ένα εκατοµµύριο πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστικά και άλλα σκουπίδια που καταλήγουν στο περιβάλλον.

Σύµφωνα µε διαδοχικές έρευνες που έγιναν το 1997 (Laist) και το 2000 (Baird & Hooker), το πλαστικό φάνηκε ότι επηρεάζει 267 είδη παγκοσµίως, συµπεριλαµβανοµένου του 86% των ειδών χελωνών, 44% όλων των ειδών θαλασσοπουλιών και 43% όλων των ειδών θαλασσίων θηλαστικών.

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Τα πλαστικά αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών που κατακλύζει τις ακτές της χώρας µας, σύµφωνα µε τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την περυσινή περίοδο το δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Πρόκειται για σκουπίδια τα οποία όχι µόνο εκβράζονται από την κυµατική δραστηριότητα αλλά και που τα εγκαταλείπουν στις αµµουδιές παραθεριστές. Σηµαντικός όγκος από αυτά καταλήγει στη θάλασσα κυρίως εξαιτίας των ανέµων που τα παρασύρουν.

Από την εκστρατεία καθαρισµού 70 ακτών που πραγματοποιήθηκε πέρυσι µε τη συμμετοχή πολυπληθών οµάδων εθελοντών, προέκυψε ότι περίπου το 50% των σκουπιδιών ήταν πλαστικά, τα απορρίµµατα από χαρτί ανέρχονταν στο 18% και τα µμεταλλικά αντικείμενα στο 14%.

Από την κατάταξη των απορριμμάτων σύµφωνα µε τον τύπο τους προέκυψε ότι το ένα πέµπτο των σκουπιδιών που συναντώνται σε µια παραλία (19%) είναι πλαστικά καπάκια, που προέρχονται από κάποια συσκευασία νερού, αναψυκτικού, καλλυντικού, απορρυπαντικού ή άλλου προϊόντος.

Τη δεύτερη θέση των πολυπληθέστερων απορριμμάτων στις παραλίες κατέχουν τα καλαµάκια μαζί µε τα πλαστικά µμπουκάλια νερού - αναψυκτικών, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των απορριμμάτων. Ακολουθούν οι πλαστικές σακούλες µε ποσοστό 8%. http://www.kykladesnews.gr/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ



Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Στην Ύδρα ο Μπιλ Γκέιτς !

Και ενώ η θαλαμηγός Octopus (που έχει μήκος 126 μέτρα, διαθέτει δύο υποβρύχια και δύο ελικόπτερα) του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, βρίσκεται ακόμα αγκυροβολημένη στo Καμίνι της Ύδρας, και αποτελεί το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο νησί, το βράδυ της Παρασκευής έκανε την εμφάνισή του ο Μπιλ Γκέιτς.

Οι πληροφορίες του Yupi λένε, ότι οι δυο άντρες έκλεισαν όλο το εστιατόριο του Castello γιατί την 14μελη παρέα τους ( το οποίο μάλιστα ανήκει στη δίδυμη αδερφή της Real Housewife Τζο Τόγκου, Ηλιάνα Σατρατζέμη) ώστε να εξασφαλίσουν πλήρη απομόνωση και ησυχία , ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά είχαν εξερευνήσει νωρίτερα το χώρο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τους δύο κροίσους.

Ο Μπιλ Γκέιτς μάλιστα έκανε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του και μια μικρή βόλτα στο νησί μόλις νύχτωσε, και αρκετοί τον αναγνώρισαν, σε αντίθεση με τον Πολ Άλεν που δεν είναι τόσο γνωστός στους Έλληνες.Πηγή: a)http:/ Yupi.gr b)/www.neaepohi.gr