Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο τύπου ΟΛΠ Α.Ε

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε., εξέφρασε ομόφωνα τη θλίψη του για την απώλεια του «ποιητή των εικόνων» Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος επί ένα έτος γύριζε την ταινία του «Η άλλη θάλασσα» στις εγκαταστάσεις του Ο.Λ.Π Α.Ε., με την ενεργή συμπαράσταση διοίκησης και εργαζομένων.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο δια του Προέδρου του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Οργανισμού προς την οικογένεια του, αποφάσισε:
(α) εφόσον αποφασισθεί η συνέχιση της παραγωγής της ταινίας, να συνεχίσει την παραχώρηση χώρων, πόρων και μέσων μέχρι την ολοκλήρωση της.
(β) να προωθήσει την ιδέα του Θόδωρου Αγγελόπουλου για τη δημιουργία Μουσείου Κινηματογράφου εντός των χώρων της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, δεδομένου ότι στον ευρύτερο Πειραιά έχουν γυρισθεί σημαντικότατες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και
(γ) στο υπό δημιουργία πάρκο στο Καστράκι, το οποίο θα αποτελεί τμήμα της Πολιτιστικής Ακτής, κύριο χώρο εντός του οποίου ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε την τελευταία του ταινία, να δοθεί το όνομα του, ως ελάχιστο δείγμα τιμής σε έναν πολίτη που με το έργο του τίμησε την Ελλάδα.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Η ομάδα ενός νομπελίστα Αμερικανού χημικού ανέπτυξε ένα φθηνό πλαστικό υλικό που μπορεί να απορροφά σχετικά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.Στο μέλλον, το νέο υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τεχνητά δέντρα που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα ενώ παράλληλα παράγουν καύσιμα.Ο Τζορτζ Όλα, βραβευμένος με το Νόμπελ Χημείας του 1994, εργάζεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Στην τελευταία του δημοσίευση στο Journal of the American Chemical Society, ο Όλα παρουσιάζει ένα πορώδες, απορροφητικό πλαστικό που βασίζεται στο πολυμερές PEI.
To PEI, ή πολυαιθεριμίδιο, είναι ένα οργανικό πολυμερές με μέτρια ικανότητα απορρόφησης του CO2. Η απορροφητικότητά του αυξήθηκε με ειδική χημική κατεργασία, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ίνες υαλοβάμβακα, προκειμένου να γίνει το υλικό πορώδες και να αυξηθεί η ελεύθερη επιφάνειά του.

Τα πειράματα έδειξαν ότι ένα γραμμάριο του νέου υλικού απορροφά από τον υγρό αέρα έως και 1,72 nanomole διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Επιπλέον, το νέο υλικό είναι εύκολο να επαναχρησιμοποιηθεί αφότου κορεστεί με διοξείδιο του άνθρακα. Για την ανανέωσή του αρκεί να θερμανθεί στους 85 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που άλλα υλικά απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα απαιτούν θερμοκρασία 800 βαθμών για να απελευθερώσουν το δεσμευμένο αέριο.

Στο απώτερο μέλλον, εκτιμά ο Δρ Όλα, υλικά σαν κι αυτό θα μπορούσαν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας: το απορροφημένο διοξείδιο του άνθρακα θα συνδυάζεται με υδρογόνο από το νερό των ωκεανών και θα δίνει τελικά καύσιμο μεθάνιο.
Οι πρώτες πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας θα μπορούσαν πάντως να έρθουν πολύ πιο γρήγορα: Ο νομπελίστας ερευνητής σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το νέο πλαστικό σε μπαταρίες που αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όπως τα αιολικά πάρκα. Οι μπαταρίες αυτές περιέχουν σίδηρο και για να λειτουργήσουν απορροφούν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και η παραμικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα τις καταστρέφει, και οι ερευνητές αναζητούσαν έναν πρακτικό τρόπο για την απομάκρυνσή του.Πηγή...www.schizas.com

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, μετά τη συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άδωνι Γεωργιάδη. O Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επισκέφθηκε σήμερα 04/1/2012 τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, Άδωνι Γεωργιάδη, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ναυτιλίας, της ναυτοσύνης και της ναυτικής εκπαίδευσης. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα Ναυτικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης και να τονίσω τη στρατηγική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για την εθνική οικονομία, για την ενίσχυση της απασχόλησης και πρωτίστως για την ανάδειξη του Πειραιά σε μητροπολιτικό κέντρο ναυτιλιακών αποφάσεων. Βεβαίως μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω για άλλη μια φορά τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Η ενίσχυση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, το Ναυτικό Λύκειο στο πλαίσιο του Τεχνολογικού Λυκείου και η αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των Ελλήνων ναυτικών είναι θέματα προτεραιότητας και υψηλής σπουδαιότητας για το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και για εμένα προσωπικά. Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο υφυπουργό κ. Ά. Γεωργιάδη για τη συνεργασία που είχαμε».