Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά πλειοψηφία έδωσε την συγκατάθεσή του, στις 19 Απριλίου, σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο ανταλλαγής μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ προσωπικών δεδομένων επιβατών αεροπορικών πτήσεων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών των πολιτών”, υποστηρίζουν οι Οικολογοι Πράσινοι. “Αυτό είχε επισημάνει τόσο το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όσο και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε προηγούμενη απόφασή του καθώς και η κύρια εισηγήτρια επί του θέματος, ευρωβουλευτής Sophia in ‘t Veld (Ολλανδία) που ζήτησε να καταψηφιστεί η συμφωνία.Με βάση την αμφιλεγόμενη αυτή συμφωνία, οι αρχές των ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, να τα διατηρούν επί 15 τουλάχιστον χρόνια, να τα επεξεργάζονται αλλά και να τα διαθέτουν προς τρίτους. Οι επιβάτες δε θα έχουν καν το δικαίωμα νομικής προσφυγής. Ακολουθώντας τις ΗΠΑ, η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει και αυτή ένα παρόμοιο σύστημα διατήρησης των δεδομένων επιβατών που μετακινούνται ακόμα και μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και ένα δαπανηρό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συνόρων της”. “Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας προωθείται μια επιτήρηση σε στυλ Μεγάλου Αδελφού”, τόνισε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο σε θέματα εσωτερικών υποθέσεων Jan Philipp Albrecht (Γερμανία). “Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε σήμερα για να αντιστρέψει το μακροχρόνιο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών. Οι ανησυχίες για τον πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων που εξέφρασε το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια σε όλη την Ευρώπη, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα. Οι όροι της συμφωνίας παραμένουν δυσανάλογοι - κυρίως η μακροχρόνια περίοδος διατήρησης των δεδομένων των επιβατών, η χρήση των δεδομένων για τη δημιουργία προφίλ των ατόμων και η έλλειψη νομικής προσφυγής. Αυτές οι ανησυχίες, οι οποίες είχαν προηγουμένως επισημανθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητη έρευνα και δικαστικές αποφάσεις σε κράτη μέλη της ΕΕ, τώρα απλά θα κρύβονται κάτω από το χαλί. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτά τα μέτρα μακροχρόνιας διατήρησης των δεδομένων θα φέρουν το οποιοδήποτε αποτέλεσμα για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Αντιθέτως, θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της ιδιωτικής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και των πολιτικών ελευθεριών. Είναι καιρός οι υποτιθέμενες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν αυτή την διολίσθηση σε περισσότερη επιτήρηση”.

Ο κ. Χρυσόγελος, συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των ευρωβουλευτών των Πρασίνων, της Αριστεράς, καθώς και μεμονωμένων ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές ομάδες και καταψήφισε τη συμφωνία, δηλώνοντας: “Παρόμοιες πρακτικές που γίνονται στο όνομα της περισσότερης ασφάλειας, στην πραγματικότητα υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές αξίες περί πολιτικών ελευθεριών, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων. Οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου υπέκυψε στον εκβιασμό που ασκήθηκε από τις αμερικανικές αρχές ότι οι αεροπορικές εταιρίες που δεν θα παραδίδουν τα προσωπικά δεδομένα δεν θα μπορούν να πετάνε προς τις ΗΠΑ. Αποτελεί πραγματικά ειρωνική σύμπτωση, ότι μόλις πριν από λίγες ώρες, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου μεταξύ άλλων καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ”πηγή: .http://www.traveldailynews.gr/news/article/52801

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Εφυγε ένας μεγάλος ακόμα

Στίχοι:         Ηλίας Λυμπερόπουλος, 
Μουσική :  Γιώργος Κατσαρός 1973

Σε ηλικία 64 ετών, στις 11:00 χθες το πρωί , έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος , Οξύ πνευμονικό οίδημα η αιτία του θανάτου του, Ταλαιπωρούνταν εδώ και χρόνια από σοβαρά προβλήματα υγείας. Πριν ένα χρόνο (17η Απρ. 2011) πέθανε ο Νίκος Παπάζογλου!

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Δήμος Υδρας


Χριστός Ανέστη !
Ο Δήμαρχος, το ΔημοτικόΣυμβούλιο
και οι εργαζόμενοιστονΔήμοΎδρας,
σας εύχονται
 Καλή Λαμπρή !

Ο Αναστάς Χριστός, να φέρει σε όλους υγεία,
ευτυχία και πρόοδο, για το καλό της Πατρίδας Ύδρας
και της Χώρας μας.

Χριστός Ανέστη,
ο Δήμαρχος Ύδρας
 
Άγγελος Λ. Κοτρώνης

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Ακτοπλοϊα: Πτώση 40% στην επιβατική κίνηση τις ημέρες του Πάσχα.

Πτώση κατά 40% παρουσίασε η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα το φετινό Πάσχα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Βασικότερος παράγοντας είναι η οικονομική κρίση που μείωσε αισθητά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Επίση,ς συνέβαλε και η 48ωτη απεργία της ΠΝΟ πάνω στο ξεκίνημα της εξόδου.
Τα δρομολόγια ήταν λιγότερα σε σύγκριση με πέρσι αφού και οι εταιρείες με την οικονομική θηλιά στον λαιμό κυρίως λόγω πετρελαίου κάνουν περικοπές από παντού.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος το 2011 από Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Παρασκευή είχαν φύγει από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας συνολικά 146.759 επιβάτες έναντι 106.799 φέτος.
Φέτος από Μ. Δευτέρα έως και Μ.Παρασκευή έγιναν συνολικά 167 δρομολόγια και ταξίδεψαν 106.799 επιβάτες, 16.104 αυτοκίνητα, 2.049 φορτηγά και 3.181 δίκυκλα.
Για την Κυριακή του Πάσχα προγραμματίστηκαν δύο δρομολόγια από τον Πειραιά, ένα από τη Ραφήνα και ένα από το Λαύριο.πηγή :http://www.marinews.gr/pub/category.asp?lang=gr&contentid=17780

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Δωρεάν ψηφιακές ξεναγήσεις στην αρχαία Μεσσήνη και την Επίδαυρο

Προσθήκη λεζάντας
Δωρεάν ψηφιακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσήνης και της Επιδαύρου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες τους, μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος που δημιούργησε το “Διάζωμα”, σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφορικής Apt και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της πρότασης του σωματείου, που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στη Μεσσήνη και την Επίδαυρο. Η εφαρμογή σχεδιάζεται να επεκταθεί και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, εκεί όμως η πρόσβαση δε θα είναι δωρεάν, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ διευκρινίστηκε επίσης ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που για πρώτη φορά δίνει το “πράσινο φως” σε ψηφιακή ξενάγηση μέσω κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) θα χορηγήσει το φωτογραφικό υλικό που διαθέτει για την αρχαία Μεσσήνη και Επίδαυρο, ορίστηκε δε η αναγραφή του ονόματος των χορηγών (ΤΑΠ και ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”) σε εμφανές σημείο της εφαρμογής. Στην περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, που θα συζητηθεί σε επόμενο Συμβούλιο, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο μνημειακό χώρο εφαρμοστεί το ψηφιακό πρόγραμμα, το ΤΑΠ θα παίρνει το 20% επί των κερδών, όπως έχει οριστεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του Δεκεμβρίου 2011.

Επίσης, έγινε αποδεκτή η πρόταση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κας Μαρίας Λαγογιάννη για την τοποθέτηση οθονών tablet σε κάθε αρχαιολογικό χώρο όπου εφαρμόζεται η ψηφιακή ξενάγηση, ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και ενημέρωσης.

Η καινοτόμος εφαρμογή απευθύνεται στους χρήστες “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων (smartphones) και λειτουργεί σε όσες συσκευές βασίζονται σε λειτουργικά συστήματα Android καιiOS (Apple), αξιοποιώντας όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες των σύγχρονων συσκευών, όπως το GPS ή την ψηφιακή πυξίδα.

Η ψηφιακή ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσήνης και της Επιδαύρου, που διατίθεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, θα διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση. Οι επισκέπτες, μέσα από τα “έξυπνα” κινητά τους, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα παραπάνω μνημεία είτε την ώρα που βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο είτε από οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη.

Η εικονική ξενάγηση περιλαμβάνει εικόνες, βίντεο, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, κείμενα και αφηγήσεις από τους δύο συντελεστές των ανασκαφών και αναστηλώσεων -τους καθηγητές κ.κ. Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη-, καθώς και αποσπάσματα από τις εργασίες συντήρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν τις δύο εφαρμογές από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εταιρειών APT και EasyGuideApp.πηγή:http://www.traveldailynews.gr/news/article/52723