Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

AEN Μειώνεται ο αριθμός των σπουδαστών


Σημαντική μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και πολύ κάτω από το ενδιαφέρον που αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί, είναι φέτος ο αριθμός των θέσεων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Ειδικότερα, στους 955 θα ανέλθει ο συνολικός αριθμός των σπουδαστών και σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, σύμφωνα με σχετική προκήρυξη του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Εξ αυτών οι 561 θα είναι πλοίαρχοι και οι 394 μηχανικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 εισήλθαν στις ΑΕΝ 1.365 σπουδαστές, ενώ περισσότεροι από 7.000 μαθητές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 είχαν εισέλθει στις ΑΕΝ 900 σπουδαστές, ενώ πάνω από 3.200 μαθητές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οσο για την αμέσως προηγούμενη χρονιά, εισήχθησαν στις σχολές 1.336 σπουδαστές.
Φέτος, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας οι διοικήσεις των σχολών εισηγήθηκαν πολύ μικρό αριθμό σπουδαστών. Πάντως ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας, κ. Νίκος Λίτινας, δήλωσε στη "Ν" ότι θα εισηγηθεί στην επόμενη κυβέρνηση την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών.Το ενδιαφέρον για τις ΑΕΝ αυξάνει τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά το 2010 όταν έκανε τα πρώτα σημάδια της η κρίση, με τη θάλασσα να προβάλλει και πάλι ως μία σημαντική διέξοδος στην επαγγελματική απασχόληση των νέων. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά η πολιτεία απογοητεύει με τη στάση της, καθώς αποδεικνύεται ότι οι υποδομές δεν είναι έτοιμες να υποδεχθούν μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών. Πέραν της κτιριακής υποδομής (ΑΕΝ Μακεδονίας) σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τη στέγαση και σίτιση των σπουδαστών. Πέρυσι λόγω της δημοσιονομικής κρίσης πολλές σχολές δεν έδιναν σίτιση στους σπουδαστές. Επίσης, όπως μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης κατήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Ποσειδώνια, ότι παραλίγο να χαθούν 15 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Εμείς στείλαμε σημείωμα και ενημερώσαμε τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, για τις προθεσμίες και κατάφερε να πάρει μία παράταση είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης. Επισημαίνεται ότι για να καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες των υπό ελληνική σημαία πλοίων, χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται συνθήκες υπερπροσφοράς, θα πρέπει να εισάγονται κάθε χρόνο στις ΑΕΝ 1.130 σπουδαστές ειδικότητας καταστρώματος και 870 ειδικότητας μηχανής, δηλαδή συνολικά 2.000. Με τα μεγέθη αυτά καλύπτεται και ο αριθμός των αξιωματικών Ε.Ν. που συνταξιοδοτούνται (300 πλοίαρχοι και 250 μηχανικοί Α' τάξης) ετησίως. Τον εφοπλισμό απασχολεί πάντα, ιδιαιτέρως όμως τον τελευταίο καιρό, ο εκσυγχρονισμός και η αναμόρφωση του όλου συστήματος της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αισθητή στροφή των νέων στη ναυτική σταδιοδρομία, σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Βενιάμης. Τέλος, αναφερόμενος στα προβλήματα εξεύρεσης εκπαιδευτικού ταξιδιού που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των ΑΕΝ, σημείωσε ότι η κατάσταση οξύνθηκε, καθώς ένα μέρος των σπουδαστών δεν απορροφήθηκε από την ακτοπλοΐα, και προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα επετράπη και στα ελληνόκτητα πλοία υπό ξένη σημαία να δέχονται σπουδαστές για το εκπαιδευτικό τους ταξίδι.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
& www.marinews.gr

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Μια φιγούρα που ....γράφει...ζωγραφίζοντας μοναδικά


Η Νοτιοαφρικάνα ζωγράφος που ζει στο Σίδνεϋ, αλλά τη μαγεύει το φως της Αίγινας…
«Χωρίς τα δικά μας έργα, χωρίς τη δική μας δουλειά δεν θα υπήρχε κουλτούρα στον κόσμο. Κι όμως, πληρωνόμαστε πολύ λίγα και εκτός από αυτό νομίζουν ότι ήμαστε τρελοί!»: Ντεζιρέ Πρίνσλο. Ζωγράφος-εικαστικός, γεννημένη στο Cape town της Νότιας Αφρικής και μεγαλωμένη στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, από την πρώτη στιγμή που έπιασε μολύβι στα χέρια της άρχισε να ζωγραφίζει. Κατά τύχη βρέθηκε στην Αίγινα στις αρχές του ’80, και από τότε κάθε χρόνο κάνει τις διακοπές της εδώ. Τρελαίνεται για τον Καζαντζάκη, τα ταξίδια και το φως του νησιού που τη μαγεύει. «Αγαπώ την Ελλάδα, η ψυχή μου με οδήγησε εδώ». Κουβαλάει πάντα μαζί της το στούντιό της. Πινέλα, μπογιές, μουσαμάδες της κάνουν παρέα όπου κι αν ταξιδεύει, όμως μόνο στην Αίγινα νιώθει σαν να είναι στο σπίτι της. «Το αποφάσισα, του χρόνου θα εγκατασταθώ μόνιμα εδώ, αυτός ο τόπος μου ταιριάζει». Ετοιμάζει μια έκθεση που θα παρουσιαστεί μέσα του Οκτώβρη στην Ύδρα με θέμα τον τρόπο ζωής των Ελλήνων σε συνδυασμό με το τοπίο.πηγή:www.saronicmagazine.com/?p=9072 

Μ'αυτό το κείμενο παρουσίαζε το saronic magazine τον περσινό Ιούλιο την εξαίρετη εικαστικό ζωγράφο Ντεζιρέ Πρίνσλο. Η Υδρα όμως την κέρδισε, ζεί στο νησί μας τουλάχιστον εξη μήνες τον  χρόνο, διατηρώντας κατοικία, εργάζεται ασταμάτηκα,παίζοντας με τα χρώματα και τα πινέλα της, περπατώντας τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα την ημέρα διατηρώντας την εξωτική φιγούρα της καταγωγής της, και σαν γυναικεία παρουσία δεν περνά απαρατήρητη......εντυπωσιάζει στο πέρασμα της.


Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ένας στους τρεις δεν πάει στις Κυκλάδες

«Κατεπείγουσες» δράσεις υπέρ του τουρισμού, για να αντιμετωπιστεί το κύμα κρατήσεων που έχουν «διαφύγει» από τα συστήματα των ξενοδοχείων......με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των κρατήσεων παρουσιάζει νέα κάμψη, σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης. Με δεδομένο ότι ο συνήθης αριθμός κρατήσεων στην επικράτεια της χώρας αυτήν την εποχή ανέρχεται στις 110.000 την ημέρα, η απώλεια υπολογίζεται από 33.000 έως 55.000 σε κάθε προορισμό και ισοδύναμες συνέπειες σε έσοδα εάν οι κρατήσεις κατευθυνθούν τελικά σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Ειδικότερα, η μείωση του ρυθμού κρατήσεων υπολογίζεται:
• Στην Κέρκυρα 50%
• Στην Κρήτη 50%.
• Στις κυκλάδες 30%
• Στην Κω 40%. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες ακυρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.
• Στην Πελοπόννησο 50%
• Στη Χαλκιδική 30% 

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΞ: «Στην "καρδιά" της περιόδου κλιμάκωσης των κρατήσεων, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει, όταν οριστικοποιούνται οι επιλογές εκατομμυρίων καταναλωτών για τους προορισμούς διακοπών τους, η Ελλάδα, εκ νέου, μονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία και τα ξένα ΜΜΕ "αναμασούν" σενάρια περί "εξόδου από το Ευρώ", περί "άτακτης χρεοκοπίας", κτλ., ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαντούν επί τέτοιων ενδεχομένων, δίνοντάς τους υπόσταση».
Για τον λόγο αυτό κρίνεται «επιτακτική» η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση, «ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους "κινδύνους" ή "απειλές"». Στο πλαίσιο μάλιστα της λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ζητείται να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. πηγή:http://www.kykladesnews.gr/kyklades/111-kykladesnewscategory/61436-2012-06-01-12-46-32.html