Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ

Σε συνέχεια της 3/2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ύδρας
και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας
Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης),
θέτουν σε λειτουργία το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ύδρας στο
οποίο θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης
Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνουν
τα εξής θεματικά πεδία:
Οικονομία – Επιχειρηματικότητα
Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον
Νέες Τεχνολογίες
Γλώσσα και Επικοινωνία
Κοινωνικές Δεξιότητες και Δράσεις
Πολιτισμός και Τέχνη
Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων
Τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες
κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των
ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης.
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών
(ΚΕΠ) του Δήμου, στο τηλ 22980 53 782 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Το πείραμα της Υδρας απο τον Ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση

Το δειλινό της αγαπημένης του Ύδρας σε δύο διαφορετικές ημέρες ζωγράφισε ο Παναγιώτης Τέτσης. Τη μία ημέρα η ατμόσφαιρα ήταν επηρεασμένη από τη σκόνη της Σαχάρας και την επομένη είχε καθαρίσει .Ο Χρήστος Ζερεφός προχώρησε σε ένα πείραμα επιστρατεύοντας έναν συνάδελφό του στην Ακαδημία Αθηνών, τον ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση. Ο σπουδαίος κολορίστας εκλήθη να ζωγραφίσει επί δύο συνεχόμενες ημέρες το δειλινό από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ύδρα. Εκείνο που δεν γνώριζε ο Τέτσης ήταν ότι τη μία ημέρα η ατμόσφαιρα ήταν επηρεασμένη από τη σκόνη της Σαχάρας και την επομένη είχε καθαρίσει. Οι τέσσερις ακουαρέλες που ζωγράφισε τα δυο δειλινά του Ιουνίου του 2010 διέφεραν εντυπωσιακά. Όταν μετρήθηκαν με τη μέθοδο του πηλίκου κόκκινου προς πράσινο, δε, τα αποτελέσματα βρέθηκαν να ταιριάζουν με τις ψηφιακές μετρήσεις. «Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουμε μαρτυρίες ότι έχει συμβεί ηφαιστειακή έκρηξη κι όμως παρατηρούμε να υπάρχουν στους πίνακες ενδείξεις συσσώρευσης αιωρούμενων σωματιδίων σε εποχές που δεν υπήρχε ατμοσφαιρική ρύπανση. Πρέπει τώρα να εξετάσουμε αν υπήρξε κάποια έκρηξη που δεν είναι καταγεγραμμένη. Είναι σαφές πάντως ότι με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να συμπληρώσουμε τις χρονοσειρές και να δούμε πώς εξελίχθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στην Ευρώπη αλλά και σε όλη τη Γη», καταλήγει ο κ. Ζερεφός. Πηγή: http://www.tanea.gr/news/culture/article/5053167/to-peirama-ths-ydras/  και  http://hydraspoliteia.blogspot.gr/

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ενα μεγάλο Ταλέντο απο την ΄Υδρα



Ρεσιτάλ πιάνου (με σολίστ την Κοντυλένια Βλαχοδημήτρη)

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΟΚΤΑΒΑ», Γονέων και Φίλων του Ωδείου Φλώρινας, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης σας καλεί στο Ρεσιτάλ πιάνου των ταλαντούχων πιανιστών, Κοντυλένιας Βλαχοδημήτρη και Γιάννη Γούτμαν που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 16  Νοεμβρίου 2013 και ώρα 8:30 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, «Θεόδωρος Αγγελόπουλος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α΄ΜΕΡΟΣ
D. Scarlatti:            Σονάτα σε Ντο μείζονα K. 420
W.A. Mozart:         Σονάτα σε Λα μείζονα KV331 (300i)
· Andante grazioso
· Menuetto-Trio
· Alla Turca
  F. Liszt:            Δύο Σπουδές Κονσέρτου S. 145
· Waldesrauschen
· Gnomenreigen
Σολίστ   Κοντυλένια Βλαχοδημήτρη
Η Κοντυλένια Βλαχοδημήτρη γεννήθηκε στην ‘Ύδρα  το 1990. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 5 ετών από τον καθηγητή πιάνου κ. Ν. Παπαποστόλου και σε ηλικία 10 ετών εγγράφεται στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά με τον κ. Δ. Παπαθεοδώρου.  Από το 2006 ζει στη Θεσσαλονίκη όπου μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις, συνεχίζει μαθήματα πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του κ. Γ. Κυράσου (Τάξη Διπλώματος).
Από το Σεπτέμβρη του 2009 είναι φοιτήτρια της ειδίκευσης πιάνου του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, στην τάξη του Καθηγητή Ούβε Μάτσκε. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια πιάνου με καταξιωμένους πιανίστες και παιδαγωγούς όπως ο Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η Αγάθη Λειμονή. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Χρήστο Νούλη με θέμα ''Πιανιστική Τέχνη, η επί σκηνής δημιουργία και ορθοσωμική'' με την σοπράνο Dr. Διονυσία- Νιόβη Κλαυδιανού με θέμα «Νοητική Ενδυνάμωση και ψυχολογική υποστήριξη μουσικών» καθώς επίσης και με τον συνθέτη Αλέξανδρο Μούζα με θέμα « Η μουσική των εικόνων. Το Μάιο του 2012 απέσπασε Β΄ βραβείο στο διαγωνισμό ερμηνείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ενότητα «Μουσική Δωματίου» ως μέλος πιανιστικού κουαρτέτου, με το οποίο και πραγματοποίησε την ίδια χρονιά συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.  Το Μάιο του 2013 βραβεύτηκε στον ίδιο διαγωνισμό με Β΄ Βραβείο στην ενότητα «Μουσική Δωματίου» ως μέλος πιανιστικού ντούο.Για περισσότερα στον σύνδεσμο: http://florineanews.blogspot.gr/2013/11/blog-post_242.html 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Απολογισμός πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κινηματογραφικής Λέσχης Ύδρας για το 2013

πηγή: Κ.Λ.Υ  και
http://osxoliastistisydras.blogspot.gr/ 
Απο τα καλύτερα καλοκαίρια της 29ετούς παρουσίας  της Κ.Λ.Υδρας στα πολιτιστικά  δρώμενα του νησιού, αρχής γενομένης  απο το τριήμερο φεστιβάλ επιλεγμένων ταινιών του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2013. Προβλήθηκαν 8 ταινίες Ελληνικής και Ευρωπαϊκής παραγωγής.Ακολούθησε διήμερο φεστιβάλ βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας 2013. Προβλήθηκαν συνολικά 24 ταινίες.
Στο καλοκαιρινό πρόγραμμα  του θερινού κινηματογράφου προβλήθηκαν  32 ταινίες για όλα τα γούστα. Παιδικές, κινουμένων  σχεδίων,  «κλασικές» ταινίες του μεταπολεμικού κινηματογράφου, και οι καλύτερες επιλογές των τελευταίων επιτυχιών της παγκόσμιας παραγωγής.
Η «μαγική»  αυλή  κάτω απο τ’ άστρα γέμιζε κάθε βράδυ απο φίλους της 7ης τέχνης για να παρακολουθήσουν Ελληνικές και ξένες ταινίες.

Η  «Γαρδένια» έγινε πόλος  διασκέδασης καθημερινά για εκατοντάδες  κατοίκους, αλλά και τους φιλοξενούμενους του νησιού.
Οι επιτυχίες του καλοκαιριού  σε Α΄ προβολή, ταυτόχρονα με τις μεγάλες αθηναϊκές αίθουσες, όπως «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΚΑΣΜΠΥ», «HANGOVER III», «ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΚΤΑ» και «Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ», ήρθαν πρώτες στην προτίμηση των θεατών.
Παράλληλα οι προβολές των  «κλασικών» μεγάλων επιτυχιών και  πρωταγωνιστών, ενθουσίασε για άλλη μια χρονιά τους πολυπληθείς θεατές .

Παράλληλα, για μιά ακόμη φορά, η Κ. Λ. Υδρας προσέφερε στους Υδραίους και επισκέπτες  ενα τριήμερο φεστιβάλ ταινιών και ντοκιμαντέρ, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, με ελεύθερη είσοδο.

Η καινούρια ταινία, παραγωγής 2013, της φίλης και κατοίκου του νησιού κυρίας  Jeannine Meeraphel, «Ο Γερμανός φίλος» (The German friend).
Η Γαλλίδα σκηνοθέτης και μόνιμη θαμώνας του νησιού  κυρία Fabienne  Rousso-Lenior,  με τα ντοκιμαντέρ «Cabaret-Berlin, the wild scene», και «Shtetl to swing, a Musical Odyssey» και τέλος, «Το Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη στην καινούρια κόπια του 2013, Director’s  cut.
Και οι 3 προβολές έγιναν παρουσία των δημιουργών τους που καταχειροκροτήθηκαν απο το πολυπληθές κοινό.
Σε κάθε προβολή προλόγιζαν οι δημιουργοί και στο τέλος ακολουθούσε διάλογος με τους θεατές.
Στίς αρχές του Σεπτεμβρίου  μετά απο συνεννόηση με τον πρόεδρο  της Αδελφότητος Υδραίων της  Αθήνας κ. Σαχίνη Γιάννη, προβλήθηκε επί τριήμερο, με ελεύθερη είσοδο η θρυλική ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» με τη Σφία Λόρεν, που το απήλαυσαν εκατοντάδες θεατές, επί το πλείστον Υδραίοι.
Η χειμερινή περίοδος της  Λέσχης άνοιξε στίς 28 Οκτωβρίου με την ταινία με θέμα τον φασισμό, «Οι δήμιοι πεθαίνουν κι αυτοί» του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ, σε σενάριο Μπέρτολτ Μπρέχτ.

Ευχαριστούμε  όλους  που με την συμπαράστασή τους και την παρουσία τους στις εκδηλώσεις της Λέσχης μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Καλή αντάμωση του χρόνου, με υγεία
Το Δ. Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Υδρας