Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ο Joker στα «άδυτα» της COSCO (Μέρος 1)

Ο Joker, άριστος στις μεταμφιέσεις, «τρύπωσε» στα «άδυτα» της COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά, για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις εργασιακές σχέσεις αλλά κυρίως για να «αποκρυπτογραφήσει» τις διαθέσεις των Κινέζων για την παρουσία τους στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και γενικότερα στην Ελλάδα.
Στον ΟΛΠ (βλέπε COSCO) λοιπόν σήμερα έχει στηθεί ένα «σύγχρονο» πολιτικό «παζάρι» καθώς η COSCO δέχεται πλήθος (με όλη τη σημασία της λέξης) αιτήσεων για εργασία από πολιτικούς (όλων των αποχρώσεων και των τάσεων) τις περισσότερες από τις οποίες μάλιστα εξυπηρετεί. Όχι όμως προσλαμβάνοντας απευθείας (οι προσλήψεις στην COSCO έχουν «κλειδώσει») αλλά «σπρώχνοντας» τα αιτήματα αυτά τους υπερεργολάβους που κάνουν δουλειές για τους Κινέζους.
Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν σοκάρει έναν «έμπειρο» πολίτη που ζει στην Ελλάδα. Κρατηθείτε όμως γιατί το καλύτερο για το διαβάσετε σε λίγα δευτερόλεπτα.
Οι Κινέζοι λοιπόν έχουν αρχίσει, το τελευταίο διάστημα, μετά και την επιτυχή για αυτούς έκβαση της πώλησης του ΟΛΠ, να εκφράζουν «ψιλό»-δημόσια τις απόψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πως αυτή θα μπορούσε να ανακάμψει.
Μεταξύ άλλων λοιπόν οι Κινέζοι τεχνοκράτες (τα σχόλια δικά σας) προτείνουν (σε συζητήσεις που προς το παρών παραμένουν εντός των τοίχων του «στρατοπέδου» της COSCO στον Πειραιά) οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα να έχουν «ταβάνι» τα 500 ευρώ και ο μέσος μισθός να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ για διάστημα μάλιστα 5ετίας. Αυτό είναι, για τους Κινέζους, το «φάρμακο» για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Όσοι μιλούν ελληνικά και άκουσαν αυτές τις απόψεις (ενός από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές της χώρας) ακόμη δεν έχουν συνέλθει.πηγη:http://www.emea.gr

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Έφυγε ο «ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα» ο δικός μας Παναγιώτης Τέτσης

Tολμηρός κολορίστας και ακούραστος θεράπων της τέχνης ως την τελευταία στιγμή ο Παναγιώτης Τέτσης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ύστερα από μακρά κι επίπονη μάχη με τον καρκίνο.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 14.30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Στη νεκρώσιμη ακολουθία θα παραστεί ο Μητροπολίτης Ύδρας - Σπετσών - Αιγίνης - Ερμιονίδος και Τροιζηνίας Εφραίμ. Η ταφή θα γίνει στην Ύδρα, την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για το Κουλούρειο Νοσοκομείο «Παναγία Φανερωμένη» της Ύδρας.


Γεννημένος στην Ύδρα το 1925 ο Παναγιώτης Τέτσης, ήταν μόλις 14 ετών όταν πρόσεξε τη δουλειά του ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης καθώς εντυπωσιάστηκε από τον ρηξικέλευθο τρόπο με τον οποίο είχε ζωγραφίσει τα Σπίτια της Υδρας. Και έτσι απέκτησε έναν πολύτιμο φύλακα –άγγελο, ενώ γρήγορα τον ίδιο ρόλο ανέλαβαν τόσο ο Νίκος Χατζηκυριάκος –Γκίκας όσο και ο Ανδρέας Εμπειρίκος.
Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής δοκίμασε τις δυνάμεις του στην Νομική και αφού γρήγορα διαπίστωσε ότι δεν τον ενδιέφερε, γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλό του τον Κωνσταντίνο Παρθένη. 


Τον χρωστήρα του δεν τον άφηνε εύκολα από το χέρι, κι όπου κι αν βρισκόταν, πάντα θα έβρισκε κάτι να κεντρίσει το καλά εξασκημένο βλέμμα του, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο πηγαίους, εκφραστικούς, ποιοτικούς και εν τέλει πιο σημαντικούς ζωγράφους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Αλλά κι από τους πιο γενναιόδωρους, καθώς όχι μόνο έχει προσφέρει στην Εθνική Πινακοθήκη 210 έργα του, αλλά και το δικαίωμα το 20% εξ αυτών να μπορούν να πωληθούν ώστε να αγοραστούν έργα συναδέλφων του, τα οποία λείπουν από τις συλλογές του μουσείου, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Δευτέρα, οπότε του απονεμήθηκε το νεοσύστατο βραβείο εικαστικών τεχνών «Γιάννης Μόραλης» από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας του δεν του επέτρεψε να παραστεί στην τελετή.πηγή:http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500062868