Η απάντηση του ΟΛΠ στην κατωτέρω επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων : Στην ουσία, Πέταξαν την "μπάλα" στην Κερκίδα !!!! Την μεταφέρουμε αυτούσια :
Την ανάγκη μεταφοράς στο Υπουργείο
Ναυτιλίας όλων των αρμοδιοτήτων της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας,
οι οποίες σήμερα ασκούνται από άλλους φορείς, ζήτησε ο Πρόεδρος και
Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας στο Β’
Ναυτιλιακό Συνέδριο Άνδρου.«Για το πλοίο από τη ναυπήγησή του ως τη διάλυσή του πρέπει να ασκούνται πολιτικές από ενιαίο φορέα. Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία είναι τμήμα της ναυτιλίας και όχι υποκλάδος της βιομηχανίας».
Όπως τόνισε ο κ. Γ. Ανωμερίτης, η βαθειά κρίση στον κλάδο, για την οποία Πολιτεία, Επιχειρηματίες και Συνδικάτα έχουν σημαντικά έστω και διαφορετικά μερίδια ευθύνης μπορεί να αντιμετωπισθεί, παράλληλα με την επίλυση των θεμάτων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, μέσα από τα ακόλουθα οκτώ (8) σημεία παρεμβάσεων:
1. Ενιαίο Κέντρο άσκησης πολιτικών στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου.
2. Πλήρη ενεργοποίηση του ενιαίου φορέα συντονισμού ναυπηγοεπισκευαστικών υπηρεσιών (ΝΑΥΣΟΛΠ)
3. Οριοθέτηση της ΝΕΖ ως βιομηχανικής Ζώνης.
4. Αυστηρή εφαρμογή του Μητρώου από την Περιφέρεια.
5. Μέτρα ενίσχυσης της απόσυρσης, διάλυσης ή μετασκευής πλοίων για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
6. Μέτρα ενίσχυσης του ξενοδοχειακού μέρους των πλοίων, όπως στην τουριστική βιομηχανία.
7. Αντικατάσταση των παλαιών δεξαμενών της ΝΕΖ με νέα πλωτή δεξαμενή τύπου PANAMAX και παραχωρήσεις χώρων για μικρές δεξαμενές.
8. Πρόβλεψη για εγγυοδοτικό μηχανισμό και εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών στο επίπεδο ΣΣΕ της ΠΟΕΜ.
Στη Ζώνη δεν υπάρχει μόνο οικονομική και εργασιακή κρίση. Υπάρχει βαθειά κοινωνική κρίση που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα με μέτρα κοινωνικής ευθύνης. Σε έναν χώρο όπου συνυπάρχουν υπεύθυνοι και σοβαροί επιχειρηματίες, άριστοι και έμπειροι τεχνικοί και εξειδικευμένοι εργάτες με ενδιάμεσους «καλικατζαρέους», όπως τους αποκαλούν στη Ζώνη και εργατοπατέρες μονιμάδες, η κρίση που προϋπήρχε θα βαθαίνει. Γι’ αυτό το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της, θα είναι η δημιουργία ενιαίου κέντρου πολιτικής στο Υπουργείο Ναυτιλίας και θεσμοθέτηση σ’ αυτό Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Ναυπηγοεπισκευής (ΕΣΑΝ) κατά το πετυχημένο πρότυπο της ΕΣΑΛ για τα λιμάνια.πηγή: marinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου