Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Μαρκαντώνης: «μας έχει πιάσει το καλοκαίρι νωρίς, νωρίς»

Αυτή η φράση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου μπορεί ίσως να συνοψίσει και να εξηγήσει την ένταση που επικράτησε στην 11η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στο …μάτι του κυκλώνα και της πλειοψηφίας, βρέθηκαν οι κ.κ Τσακίρης και Αναστόπουλος, με τον πρώτο να γίνεται αποδέκτης μίας ακόμα ατάκας του προέδρου –ο οποίος προσπαθούσε να μετριάσει τον οίστρο του συμβούλου- λέγοντας: «περιμένετε κ Τσακίρη τι έχετε πάθει; Έχετε πάρει κάτι;» και τον σύμβουλο να κατηγορεί τον πρόεδρο για αυτοκρατορική συμπεριφορά.

Με παράπονα αποχώρησαν 4 σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, πριν αρχίσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Παράπονα, που είχαν να κάνουν κυρίως επί της διαδικασίας, αφού αναλώθηκε περίπου μία ώρα σε αντεγκλήσεις επί προσωπικού και όχι μόνο, με τους συμβούλους να παρασύρονται από το …θερινό οίστρο και μη επιτρέποντας στον πρόεδρο να οδηγήσει ομαλά τη συνεδρίαση.

Από την ένταση – Τσακίρη…

Ο κ. Τσακίρης κατέθεσε πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο τη δημιουργία ενός ταμείου ανέργων Ύδρας το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από μείωση της αποζημίωσης του δημάρχου και των αντιδημάρχων έως 25% συν τα χρήματα από τις αποζημιώσεις των συμβούλων, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν λαμβάνουν. Πρόσθεσε επίσης να γίνει πρόταση στη διοίκηση του λιμενικού ταμείου από το δημοτικό συμβούλιο ώστε να προβούν σε ανάλογη κίνηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συμβούλου, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από αυτές τις ενέργειες θα είναι αρκετά ώστε να προσληφθούν 8 υπάλληλοι στο δήμο, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους «ευκατάστατους» και λέγοντας ότι η μείωση αυτή δε θα προκαλέσει ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα στο επίπεδο διαβίωσης τους, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα.

Ωστόσο ο κ. Μαρκαντώνης, ενημέρωσε το σύμβουλο ότι δεν μπορεί να υπάρχει κωδικός στον προϋπολογισμό ώστε να γίνει κάτι τέτοια νομικά εφικτό.

Με την παρέμβαση του ο κ. Παστός ξεκίνησε το γαϊτανάκι των επί προσωπικού παρεμβάσεων, αντιδρώντας στον όρο «ευκατάστατοι» που απέδωσε ο κ. Τσακίρης στο δήμαρχο και στους αντιδημάρχους: «όταν λέτε ότι οι αντιδήμαρχοι είστε ευκατάστατοι πως το ξέρετε και πως το κρίνετε; Έχουμε διαλύσει τις δουλειές μας και καλά κάναμε και το ξέραμε. Αλλά εσείς πως κρίνετε ότι είμαστε ευκατάστατοι»;

«Δεν άκουσα πρόταση για ενίσχυση του ταμείου από το σύλλογο σας» ξεκίνησε την τοποθέτηση της η κ. Λούλου και συνέχισε «από το σύλλογο ο οποίος ευθύνεται κατά πολύ για την ανεργία στο νησί … έχετε στείλει τόσο κόσμο στα δικαστήρια».

Η ένταση από εκεί και πέρα γενικεύθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει κάτι σαν …διαγωνισμός ανάμεσα στον κ. Τσακίρη και τον κ. Μερτζάνη, για το ποιος σύλλογος έχει προσφέρει στο νησί, οικολόγοι ή ερασιτέχνες ψαράδες;

Η παρέμβαση του κ. Αναστόπουλου σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η συνεδρίαση σε πολιτικό επίπεδο και να σταματήσουν οι επί προσωπικού παρεμβάσεις, όχι μόνο δε βοήθησε αλλά στοχοποιήθηκε και ο ίδιος από τον κ. Σωτηρόπουλο («έχετε γραφτεί με μελάνι που δεν σβήνει και αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε πίσω»)και προϊδεάζοντας για τη συνέχεια.

Για την ιστορία, η πρόταση Τσακίρη αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε επόμενο συμβούλιο με τον κ. Τσακίρη να έχει προειδοποιήσει ότι αν η πρόταση απορριφθεί η αποζημίωση του δε θα παραμένει στο δήμο αλλά θα μοιράζεται σε πολύτεκνες οικογένειες του νησιού.

…στην ένταση - Αναστόπουλου

Ενωτική χαρακτήρισε (και περίμενε να είναι) την πρόταση του ο πρώην δήμαρχος, για ψήφισμα συμπαράστασης προς τους «Αγανακτισμένους» που βρίσκονται στους δρόμους των αστικών κέντρων της χώρας. Ωστόσο ο κ. Βούλγαρης είχε αντίθετη άποψη αφού χαρακτήρισε την πρόταση του τέως δημάρχου «προκλητική» αφού όπως είπε «πολιτικοί σαν και ‘σας έφεραν όλους αυτούς στο Σύνταγμα».

Ο δήμαρχος υπερθεμάτισε στην άποψη Βούλγαρη διατυπώνοντας το, ρητορικό, ερώτημα: «1.000 ψηφίσματα να εκδώσει το ΔΣ. Όμως, τους αγανακτησμένους Υδραίους, ποιος τους έφερε σε αυτή την κατάσταση»;

Παράλληλα, η ανάγνωση επιστολή από τον κ. Ν. Δαρδανό προς τον τ. δήμαρχο και με κοινοποίηση στο ΔΣ, όπου κοινοποιεί την αποχώρηση του από τον συνδυασμό του κ. Αναστόπουλου, έριξε πολύ νερό στο μύλο των αλληλοκατηγοριών και των αντεγκλήσεων, κυρίως ως προς την ευθύνη απέναντι στους απλήρωτους εργάτες του δήμου.

Ο κ. Αναστόπουλος χαρακτήρισε αρνήθηκε να απαντήσει στα «μίση, τις μισαλλοδοξίες και τις συκοφαντίες, που στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων» υπεραμύνθηκε της διοίκησης του ως προς το θέμα των απλήρωτων εργατών και χαρακτήρισε το θέμα των αγανακτισμένων μεγάλο εθνικό ζήτημα.

Τελικά, παρά το χάσμα και τις αντεγκλήσεις, η πρόταση Αναστόπουλου εγκρίθηκε ομόφωνα και θα αναρτηθεί στη σελίδα του δήμου αφού γίνουν κάποιες προσθήκες από τους υπόλοιπους συμβούλους। Αναδημοσίευση απο πηγή: www..neaepohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου