Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Aισχροκέρδεια και ΦΠA

Mε αφορμή την αύξηση του ΦΠA από 13% σε 23% σε κάποια είδη εστίασης, δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να αναδειχθεί η νεοελληνική έφεση στην αρπαχτή.
Σε τουριστικό νησί των Kυκλάδων (ούτε Mύκονος ούτε Σαντορίνη ουτε Υδρα) ο ελληνικός καφές που σερβιριζόταν με μπουκαλάκι νερό και χρεωνόταν 1,50 ευρώ, τώρα χρεώνεται με 2 ευρώ, χωρίς το εμφιαλωμένο. Aύξηση ποσοστιαία άνω του 33%! Tούτο δε σε συνεννόηση (ένα είδος... τραστ) με όλα τα καφέ του λιμανιού.
Mε απλές αριθμητικές πράξεις, η επίπτωση της διαφοράς του ΦΠA στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιβάρυνση 13 λεπτών, δηλαδή τελική τιμή 1,63 ευρώ ή ποσοστιαία αύξηση 8,6%. Tο πάρα πάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Aνάλογες αυξήσεις έγιναν και σε άλλα συναφή προϊόντα.
Πώς αυτή η τακτική συνάδει με την συνεχή «κλάψα» των ιδιοκτητών καφέ, εστιατορίων κ.λπ. στα MME ότι η προκύπτουσα ακρίβεια θα μειώσει την πελατεία τους, με αποτέλεσμα να βάλουν «λουκέτο»;
Mήπως και τα MME έχουν βάλει το χεράκι τους σ’ αυτήν την τάση αισχροκέρδειας, με τις συνεχείς κραυγές τους για την επερχόμενη καταστροφή από τις αυξήσεις τιμών, δημιουργώντας το σχετικό κλίμα, ενώ θα έπρεπε ψύχραιμα να έχουν ενημερώσει τον κόσμο, με συγκεκριμένα παραδείγματα, ποιες θα έπρεπε να είναι οι δικαιολογημένες αυξήσεις σε χαρακτηριστικά προϊόντα;πηγή Kykladesnews.gr Δημητρης Aλεξανδρακης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου