Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Τι λένε αυτοί που το εμπορεύονται :

Περιγράφοντας το με απλά λόγια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα είδος τσιγάρου που το καπνίζετε αλλά δεν σας βλάπτει. Βγάζει καπνό αλλά δεν ανάβει με φωτιά, ούτε καίγεται. Το καπνίζετε παντού αλλά δεν ενοχλείτε τους γύρω σας. Σας δίνει την αίσθηση του αληθινού τσιγάρου αλλά δεν κάνετε κακό στον οργανισμό σας!

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το νέο μέσο απόλαυσης της αίσθησης του καπνίσματος. Θεωρείται ως ο μελλοντικός τρόπος καπνίσματος και πραγματικά είναι μία καλή λύση για όλους όσους θέλουν να "καπνίζουν" υγιεινά. Όταν μιλάμε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο αναφερόμαστε σε μία συσκευή η όψη της οποίας δεν διαφέρει καθόλου από τα κοινά τσιγάρα. Σε αντίθεση με τα κανονικά τσιγάρα όμως, η συσκευή αυτή δεν επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει τις χιλιάδες καταστροφικές ουσίες του τσιγάρου, παραμόνον την νικοτίνη και αυτή ΜΟΝΟ αν το θέλει ο χρήστης του (επιλέγοντας το είδος των φίλτρων που θα «κουμπώσει » πάνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο). Το φίλτρο είναι το μέρος του τσιγάρου όπου βρίσκεται η νικοτίνη (αν είναι επιθυμητό) και το υγρό το οποίο ο ατμοποιητής του ηλεκτρονικού τσιγάρου εξατμίζει για να παραχθεί ο καπνός.Επειδή οι καπνιστές απολαμβάνουν την αίσθηση του καπνίσματος, οι κατασκευαστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν φροντίσει να φέρουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο όσο πιο κοντά γίνεται στο κανονικό τσιγάρο. Για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μια φλογερή, κόκκινη ένδειξη LED στην κορυφή η οποία ανάβει αυτόματα όταν εισπνέετε και σβήνει την στιγμή που σταματάτε και εσείς να τραβάτε ατμό! Με λίγα λόγια, οπτικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο δίνει το ίδιο εφέ που δίνει και ένα πραγματικό τσιγάρο εξομοιώνοντας ακόμα και την καύτρα!
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από τον ατμοποιητή, τα αναλώσιμα φίλτρα και την επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Ο ατμοποιητής αντλεί ρεύμα από την μπαταρία και δημιουργεί μέσα του θερμοκρασία η οποία είναι ικανή να εξατμίσει το υγρό που υπάρχει μέσα στο αναλώσιμο φίλτρο. Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για ατμό ο οποίος φυσικά δεν είναι επικίνδυνος για κανέναν - οπότε έτσι με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, λέμε τέλος και στο παθητικό κάπνισμα. Στην Ελλάδα η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστή καθώς κυκλοφορεί στην αγορά τον τελευταίο χρόνο περίπου, όμως σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται η νέα μόδα των καπνιστών. Γεγονός ωστόσο είναι πως από τότε που το ηλεκτρονικό τσιγάρο εισάχθηκε στην Ελλάδα ο αριθμός των ηλεκτρονικών καπνιστών έχει αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία.
Πρόκειται πιθανόν για το καλύτερο και ασφαλέστερο υποκατάστατο του τσιγάρου, που βοηθάει τον καπνιστή να ελαττώσει το κάπνισμα (πολλές φορές ακόμα και να το κόψει) χωρίς να βλάπτει ούτε τον ίδιο, ούτε τους γύρω του.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός των μεγάλων καπνοβιομηχανιών παγκοσμίως. Και είναι φυσικό καθώς μπορεί να προσφέρει ότι και το δικό τους προϊόν, χωρίς όμως να επιβαρύνει την υγεία κανενός. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει συναντήσει μεγάλα προβλήματα στην εξάπλωσή του.
Τέλος, εκτός από το θέμα υγείας (Το οποίο φυσικά είναι και το πιο σημαντικό) το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα.
Είναι πολύ πιο οικονομικό από το παραδοσιακό κάπνισμα. Είναι άοσμο. Δεν αφήνει κατάλοιπα όπως αποτσίγαρα και στάχτες. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Σας απαλλάσσει από σπίρτα, τασάκια και αναπτήρες. Άρθρο – PD Τι λένε αυτοί που χάνουν έσοδα : Ο «πόλεμος» του ηλεκτρονικού τσιγάρου έφτασε και στην Ελλάδα

Τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων χρηστών του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Δημόπουλου, ο οποίος προανήγγειλε τη δίωξη όσων πωλούν τις συγκεκριμένες «συσκευές» καπνίσματος, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να απαγορεύσει την πώλησή τους, αφού τα χημικά σκευάσματα με νικοτίνη θεωρούνται φάρμακο!
Το ζήτημα του ελέγχου των προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη έθεσε με ερώτημά του στον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Η απάντηση ήταν η εξής: «Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα φαρμακευτικά προϊόντα (τα προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι εκείνα τα οποία αναφέρονται στο νόμο 1316). Η διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ:

α) στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο περιέχει νικοτίνη. Ωστόσο μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε ανάλογο προϊόν για την ελληνική αγορά.

β) προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη θα πρέπει να εξεταστούν από άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης».

Ειδικοί επισημαίνουν τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία και το χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και καταστροφικό για τον οργανισμό.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πρόσφατα να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

«Οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι» αναφέρει ο ΠΟΥ και τονίζει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης».

Πόλεμος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει ξεσπάσει και στις ΗΠΑ, ανάμεσα στον Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και την καπνοβιομηχανία. Ο αμερικάνικος Οργανισμός, σε έρευνα του για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου αφού, όπως σημειώνει, η συσκευή αυτή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από τον χρήστη.

Μάλιστα, εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Από τα μέσα του 2008, αμέσως μετά την είσοδό του στην αγορά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνάντησε αρκετά προβλήματα και περιορισμούς όσον αφορά την εξάπλωση του.

Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές και διανομείς του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» υποστηρίζουν πως πίσω από τις απαγορεύσεις που συναντά το προϊόν τους σε διάφορες χώρες του κόσμου κρύβονται οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως υποστηρίζουν, μπορεί και προσφέρει ότι και τα προϊόντα των καπνοβιομηχανιών, χωρίς όμως να επιβαρύνει την υγεία κανενός.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της FDA. Η FDA, ή αλλιώς υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων, είναι μια υπηρεσία του υπουργείου υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, μέσω της ρύθμισης και της εποπτείας της ασφάλειας των τροφίμων, των προϊόντων του καπνού και άλλων σχετικών.

Η FDA σε μια ανακοίνωσή της, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δήλωσε, ότι σύμφωνα με έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, βρέθηκαν ουσίες βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι υποστηρικτές του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» τάσσονται κατά των απαγορεύσεων, καθώς πιστεύουν πως ο πόλεμος αυτός οφείλεται σε οικονομικούς λόγους καθώς από την επιτυχία του ηλεκτρονικού τσιγάρου χάνουν χρήματα όχι μόνο οι καπνοβιομηχα-νίες, αλλά και η FDA .

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάντως έχει ήδη τεθεί το θέμα της φορολόγησης του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» όπως ακριβώς φορολογούνται και τα κανονικά τσιγάρα, μιας και η κατακόρυφη άνοδος των πωλήσεων έχει μειώσει τα έσοδα από τις πωλήσεις των τσιγάρων. Πηγή
: πρώτο θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου