Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κοντά στο €1 τρισ. οι ζημιές από μια ελληνική χρεοκοπία, λέει απόρρητο έγγραφο του IIF

Κοντά στο ένα τρισ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο διέρρευσε. Στο έγγραφο, το IIF, προειδοποιεί για σοβαρές και εξαιρετικά έντονες επιπτώσεις μίας πιθανής ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας στην παγκόσμια οικονομία. «Οι ζημιές είναι δύσκολο να υπολογιστούν με οποιοδήποτε βαθμός ακρίβειας, αλλά δύσκολα δεν θα ξεπερνούσαν το ένα τρισ. ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε πιθανότατα στην ανάγκη εξωτερικής στήριξης προς την Ιταλία και την Ισπανία για την ανάσχεση του κινδύνου διάχυσης. Οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικές και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που θα χρειάζονταν ένα «τείχος» σχεδόν 380 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει το κείμενο.
Στο έγγραφο του IIF, αναφέρεται επίσης ότι η ζημιά από μια ελληνική χρεοκοπία θα ήταν μεγάλη και για την ΕΚΤ καθώς η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνά το 200% της κεφαλαιακής της βάσης ενώ θα εγείρονταν και υψηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα.
Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 18ης Φεβρουαρίου και διαβάθμιση «εμπιστευτικό». Το Ινστιτούτο έχει εμφανιστεί αισιόδοξο πως η συμμετοχή στη διαδικασία θα είναι αρκετά υψηλή. πηγή: http://www.eklogika.gr/news/8344


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου