Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Αντισυνταγματικές κρίνονται οι διατάξεις για τις συντάξεις

Καθ. Μανώλης Μπεντενιώτης
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τις από 30/10 και 31/10/2012 αποφάσεις, έκρινε ότι οι βασικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που προωθείται από την Κυβέρνηση για ψήφιση στα πλαίσια των μέτρων για δημοσιονομική προσφυγή είναι "οριακά αντισυνταγματικές".Το ανώτατο δικαστήριο, προβλέπεται και καλείται πάντα, να γνωμοδοτεί σε όλες τις περιπτώσεις που πρόκειται να ψηφισθούν μέτρα συνταξιοδοτικού χαρακτήρα. Έτσι στην περίπτωση των μέτρων αυτών, με δύο μάλιστα αποφάσεις του, έκρινε ότι τρεις σημαντικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα μέτρα προσκρούουν σε συνταγματικές επιταγές. Βέβαια οι αποφάσεις αυτές είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, πλην όμως όταν τυχόν θα φθάσουν στα δικαστήρια διοικητικής διαφοράς από διοικούμενους πολίτες συνταξιούχους που θα προσβάλουν αυτές τις ρυθμίσεις και αυτές τις διατάξεις, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κριθούν δικαστικά πλέον αντισυνταγματικές οι διατάξεις αυτές και  να κατεδαφισθεί ολόκληρο το οικοδόμημα. Στο μεταξύ ο καθηγητής κοινωνικού δικαίου και κοινωνικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Μανώλης Μπεντενιώτης, εξειδικευμένος νομικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, δηλώνει σχετικά ότι: "Είναι πολλές οι συνταξιοδοτικές διατάξεις που θα κριθούν αντισυνταγματικές, όταν φθάσουν στην κρίση της δικαιοσύνης μετά από προσφυγές προς το Συμβούλιο της Επικρατείας". Όμως στη δήλωσή του ο κ. Μπεντενιώτης προχώρησε και σε μια άλλη ιδιαίτερα κρίσιμη επισήμανση: "Με τα μέτρα που ψηφίζονται δύο χρόνια τώρα, δεν έχει κατεδαφισθεί μόνο το κοινωνικό κράτος, αλλά έχει υπονομευθεί και ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης. Αφού ο ασφαλισμένος που πλέον έτσι θεωρείται υπήκοος δεν εμπιστεύεται το σύστημα και γι' αυτό, γιατί να το στηρίξει με κοινωνικο-ασφαλιστική συνείδηση και τις κοινωνικο-ασφαλιστικές του εισφορές. Άλλωστε, γι΄αυτό και η εισφοροδιαφυγή διογκώνεται, αφού πέρα από την έλλειψη οργάνωσης της εποπτείας και τον πλημμελή έλεγχο του συστήματος εσόδων, έχει προστεθεί και η απαρέσκεια και η υπονόμευση του θεσμού". Επεξηγώντας δε τις απόψεις του ο κ. Μπεντενιώτης, υπογράμμισε ότι: " Οι κοινωνικο-ασφαλιστικές εισφορές είναι μέρος  του μισθού αφού και το τμήμα της εισφοράς θεωρείται μέρος της εργατικής αμοιβής, οπότε τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να τα διαχειρίζεται το κράτος, χωρίς τη συναίνεση των ασφαλισμένων". Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου "οριακά αντισυνταγματικά" κρίνονται τα μέτρα που αναφέρονται:    α.   στις μειώσεις των συντάξεων κλιμακωτά από 5%-25%    β. στις αυξήσεις του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 65 τους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν ΕΚΑΣ 
γ. η κατάργηση των δώρων του Πάσχα και των Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους 
δ. η εξομοίωση των δικαστικών… λειτουργών, με λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους σε ότι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησής τους.  

  Ακόμα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει απαράδεκτη την εξαίρεση από τις νέες ρυθμίσεις των συνταξιούχων υπαλλήλων της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανεπίτρεπτη εξαίρεση και προνομιακή μεταχείριση. Κατά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας, ενώ όπως αναφέρεται με έμφαση μάλιστα "οι συντάξεις μειώνονται για πέμπτη φορά από το 2010, χωρίς χρονικό περιορισμό και συνεκτίμηση των λοιπών οικονομικών επιβαρύνσεων που έχουν στο μεταξύ επιβληθεί και μπορούν να πλήξουν το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης μεγάλης κατηγορίας συνταξιούχων".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου