Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΙ;




Τελικά όπως πολλοί παρατηρητές παραδέχονται, αυτές οι δημοτικές εκλογές έφεραν τα πάνω  κάτω. Στο  εκλογικό αποτέλεσμα  ήρθαν καινούρια πρόσωπα, ενώ περιόρισαν την ακτινοβολία άλλων  με πολύ ισχυρά προσωπικά  πεπραγμένα ,τα οποία ίσως να μη εκτιμήθηκαν όσο, ενδεχομένως , θα. έπρεπε. Τα πρόσωπα που εξελέγησαν στα αξίωμα  το» δημοτικού συμβούλου. Καλώς εξελέγησαν, Το ερώτημα τώρα που προβάλλει  είναι τι θα κάνουν από εδώ και πέρα ,υπάρχουν πολλές προοπτικές, ενώ μας βασανίζουν αμέτρητα προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν γρήγορα και ριζικά.
Όλα αυτά  τα δεδομένα. Βαρύνουν τους ώμους του Δημάρχου,  αλλά  και των δημοτικών συμβούλων, των νέων αλλά κυρίως των πιο παλιών, που μόλις  αυτές τις μέρες αναβαπτίσθηκαν στην λαϊκή εντολή. Τώρα ό,τι και να μου πείτε για τις αδικίες που έγιναν στις τελευταίες εκλογές, θα έχετε δίκιο. Όμως αυτός είναι ο Κόσμος που μας περιβάλλει, και αυτές είναι οι επιλογές του. Ο απλός πολίτης που η ψήφος του έχει την ίδια αξία με αυτήν του καθηγητή  του πανεπιστημίου, θέλει προσέγγιση, θέλει να του δώσεις σημασία, να τον ρωτήσεις τι κάνει, πως περνάει, τι προβλήματα έχει. Θέλει, αυτό που λέμε, να νοιαστείς γι΄αυτόν. Τι κι αν είσαι ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου, αν δεν φροντίσεις να περνάει το αυτοκίνητο της καθαριότητας κάθε μέρα από το σπίτι του, αν δεν νοιαστείς για το παιδί του που δεν έχει δουλειά τι να κάνει; Λίγοι είναι εκείνοι που  ντόμπρα σου λένε θα σε ψηφίσω, γι΄αυτό και  γι αυτό. Οι πιο πολλοί υποκρίνονται. Δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις μαζί σου. Φοβούνται να πουν αυτό που πιστεύουν. Δεν τους αδικώ, φοβούνται και φυλάγονται και πίσω από το παραβάν, ψηφίζουν κατά συνείδηση, ή κατά το συμφέρον τους.
Βλέπομε δε μετά ανθρώπους άξιους και επιτυχημένους, κοινωνικούς συντελεστές να μη εκλέγονται, ενώ άνθρωποι που ήσαν πρόθυμοι να υποσχεθούν τα πάντα, χωρίς όμως, να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν και το ελάχιστο. κατάφεραν να πάρουν μια θέση στο Δημοτικό συμβούλιο.
Φίλοι μου. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;. Είναι δυνατόν να λειτουργήσουν δημιουργικά κάποιοι που πήραν σταυρούς κάτω από ποιος ξέρει περίεργες συνθήκες; Και περήφανα άτομα που χρειάστηκε να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές για να ανεβούν στα Δημοτικά αξιώματα, ή που τους εμπιστεύθηκαν άτομα με κάποιες ανάγκες.
Όμως η Δημοκρατία έχει αρχές και αυτή  είναι η βασική αρχή της. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η ετυμηγορία των συμπολιτών  μας . Η ψήφος των αυτή, εδώ και πέρα από την όποια μόρφωση, κοινωνική προσφορά, ηλικία, οικονομική κατάσταση, είναι ίδια, έχει την ίδια αξία. Από την άλλη μεριά όλοι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να είναι πρόσωπα σεβαστά που να έχουν εκλεγεί με την ψήφο των συμπολιτών μας, και οφείλουμε να τους σεβόμαστε, αλλά και να τους κρίνουμε.
Θα τους ήθελα, και συγχωρέστε μου το ΕΓΩ, τους Συμβούλους, πιο ελεύθερους, όχι μέλη μιας ομάδας που προαποφασίζει στα κρυφά και ανακοινώνει τις αποφάσεις της στο Δ.Σ. μονολεκτικά. Πιστεύω πως κάθε Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει μα έχει το θάρρος της γνώμης του, και την ανεξαρτησία να την διατυπώνει ελεύθερα, χωρίς να έχει το φόβο να χαρακτηρισθεί αποστάτης. Και δε μιλάω για προϋπολογισμό και τεχνικά έργα, αλλά για προτάσεις που μπορεί να αλλάξουν τη μορφή αυτού του τόπου, αυτής της πόλης.
Ζητάμε από τον καθένα να δείξουν τι αξίζουν, μέσα από τις προτάσεις, μέσα από τις ιδέες, μέσα από τον δικό τους αγώνα. Δεν είναι κακό να διαφωνούμε κάπου, και διαφωνία δεν σημαίνει ρήξη, σημαίνει παλικαριά, σημαίνει ανεξάρτητα γνώμη. Και όσο με ευχαριστούσε η υποστήριξη από την συμπολίτευση κάποιων θέσεων της αντιπολίτευσης, άλλο τόσο μου προκαλούσε θλίψη η αρνητική θέση της συμπολίτευσης, σε σοβαρές προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Τελικά τι θα γίνει; Τώρα; Θα μπορέσουμε να παραμερίσουμε το προσωπικό, το κομματικό, το φιλικό συμφέρον;, μπροστά στο γενικό του τόπου μας;. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Και θα δούμε.
Ωστόσο η ευχή σε όλους είναι.  Καλώς ορίσατε στον καινούριο Δήμο μας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ.  ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ  ΘΩΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου