Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Η τραγική ιστορία ενός υπερχρεωμένου Ελληνα

Spiegel: Η τραγική ιστορία ενός υπερχρεωμένου Ελληνα

Την προσωπική ιστορία ενός 69χρονου Έλληνα δανειολήπτη παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε μία προσπάθεια να αναδείξει το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το Spiegel βρίσκει τον 69χρονο Νικόλαο Μπαρλιούφα στο σπίτι του στα Πετράλωνα. «Στην οροφή τα χρώματα έχουν φύγει, όπως και η ταπετσαρία στον τοίχο», σχολιάζει το περιοδικό περιγράφοντας το χώρο.
«Όπως βλέπεται δεν μπορώ να το επισκευάσω», λέει στους δημοσιογράφους ο 69χρονος, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα είχε χάσει το σπίτι αυτό που απέκτησε στο γάμο του πριν από 40 χρόνια.
«Ο κ.Μπαρλιούφας έχει υψηλά χρέη και αντιμετωπίζει την έξωση. Ωστόσο, προς τον παρόν τον προστατεύει ο περίφημος νόμος Κατσέλη, τον οποίο είχε περάσει το 2010 η τότε υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη», σημειώνει το Spiegel.
«Περίπου 100.000 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από τότε», συνεχίζει το περιοδικό, κάνοντας μία αντιπαραβολή με την Ισπανία όπου σε χιλιάδες ανθρώπους έγιναν εξώσεις με μεθόδους που κρίθηκαν παράνομες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός , Αλλέξης Τσίπρας, επιθυμεί να επεκτείνει την προστασία από τις εξώσεις, στο πλαίσιο του πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή. Ωστόσο, αυτό δεν έχει την έγκριση των δανειστών. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για αυτή τη ρύθμιση. Μα πώς μπορεί να θεωρείται άδικη η καλύτερη προστασία από τις εξώσεις;», διερωτώνται οι αρθρογράφοι., αναρωτιούνται οι συντάκτες.
«Αναμφισβήτητα υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με τον Ν.Μπαρλιούφα. Ο ίδιος και η σύζυγός του προσπαθούν να επιβιώσουν με μία σύνταξη 580 ευρώ, μαζί με τους δύο γιους τους. Ο κ.Μπαρλιούφας υποφέρει από καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, ενώ η σύζυγός του είναι βαριά άρρωστη», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Οι ιστορίες που τους οδήγησαν σε όλα αυτά τα χρέη είναι περίπλοκες. Μεταξύ των αιτιών προβάλλουν η απάτη από έναν συνέταιρο στην επιχείρησή του, οι υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες και ένας πιστωτής, ο οποίος πλαστογράφησε την υπογραφή της συζύγου του», τονίζει το περιοδικό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο 69χρονος Μπουρλιούφας δεν δίστασε να δείξει φωτογραφίες με τους ματωμένους καρπούς του, καθώς τρεις φορές προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του, όπως διηγήθηκε ο ίδιος στους δημοσιογράφους του Spiegel.Ν.Δ. (Πηγή: Der Spiegel) πηγη: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64181184

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου