Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Χορεύοντας στον γκρεμό

Της Νίκης Ζορμπά
Στην μέγγενη των πιέσεων μεταξύ μιας ρήξης με ολέθριες συνέπειες και την υποχώρησης της κυβέρνησης με ανυπολόγιστο το πολιτικό κόστος, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άρτι αφιχθείς από τη Ρωσία, έφερε στις αποσκευές του, αβέβαιες υποσχετικές από τον Putin, γνωρίζοντας -ως έχει παραδεχθεί και κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μόσχα- πως η quot;λύση δε θα έρθει από εκεί quot;.
Στο δια ταύτα, στο Μαξίμου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα για ένα ακόμη σαββατοκύριακο, καθώς οι συσκέψεις υπό τον Α. Τσίπρα της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης και στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι διαδοχικές και η προετοιμασία πυρετώδης.
Και τούτο, διότι καταρχήν, υπό αναμονή βρίσκεται η πραγματοποίηση νέας τηλεδιάσκεψης Τσίπρα-Juncker, όπως έχει προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
Οι διατυπώσεις των quot;έξω quot; σχετικά με τα περιθώρια συμφωνίας είναι εξαιρετικά σκληρές με μοναδική ίσως εξαίρεση την τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου πως το τέλος της διαπραγμάτευσης δεν θα σημάνει τη Δευτέρα αλλά εάν χρειαστεί θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.
Με δεδομένο ωστόσο ότι στο quot;παίγνιο quot; αυτό η κ. Merkel εμφανίζεται παγίως πιο διαλλακτική από τους έτερους ισχυρούς παίκτες των quot;Θεσμών quot;, η αισιοδοξία της Κυβέρνησης ότι χρόνος εξακολουθεί να υπάρχει, ελέγχεται ως hellip;εξαιρετικά επισφαλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, εντείνεται η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι λύση στο quot;greek drama quot; δεν πρόκειται να δοθεί ούτε τη Δευτέρα, αλλά πιθανότατα την Πέμπτη, στην Τακτική πλέον Σύνοδο Κορυφής (αναλυτικό ρεπορτάζ στο quot;Κεφάλαιο quot; που κυκλοφορεί).
Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο φαίνεται να αμφιταλαντεύεται για το hellip;δέον γενέσθαι ( και κυρίως το πότε), καθώς μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο, προέβη σε αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις.
1) Δήλωσε ότι αναζητάται λύση ανάπτυξης εντός ευρώ, quot;αδειάζοντας quot; τους δραχμόφιλους του κόμματός του
2) Έκλεισε το quot;μάτι quot; στις hellip; εναλλακτικές λύσεις δηλώνοντας: quot;Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μεγάλης φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και ξέρουμε να τις αποφεύγουμε, όπως ξέρουμε να ανοιγόμαστε σε μεγάλα πελάγη και να βρίσκουμε νέα ασφαλή λιμάνια quot;.
Μεσούντος τούτου του εξαιρετικά ασαφούς πεδίου στο οποίο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος quot;αξιοποιούν quot; την ανυπαρξία συγκεκριμένης quot;γραμμής quot; και κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση:
-Ο Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι οι τράπεζες ούτε κινδυνεύουν ούτε πρόκειται να κινδυνεύσουν.
-Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επανέφερε την πάγια θέση της Αριστερής Πτέρυγας πως η λύση στο αδιέξοδο είναι οι εκλογές.
-Ο Δημήτρης Στρατούλης quot;ψηφίζει quot; grexit αντί νέου μνημονίου.
-Ο Νίκος Ξυδάκης quot;αναπολεί quot; τη δραχμή με την οποία η χώρα quot;μεγαλούργησε quot;
- Και ο Αλέκος Φλαμπουράρης προανήγγειλε άγρια φοροεπιδρομή. πηγή:Capital.gr
Εν αναμονή των hellip; νεότερων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου