Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Χρήσιμες συμβουλές για τον ενοικιαστή

Η αναζήτηση για μίσθωση κατοικίας πραγματοποιείται μέσα από έρευνα σε εφημερίδες μικρών αγγελιών αλλά και σε σχετικές ιστοσελίδες αγγελιών. Συχνά βοηθούν και τα ενοικιαστήρια στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, αλλά και πληροφορίες φίλων και συγγενών. Εάν επιλέξετε να απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο, φροντίστε να επιβεβαιώσετε τη νόμιμη λειτουργία του. Δεν
πρέπει να πληρώσετε προκαταβολικά την αμοιβή του μεσίτη, παρά μόνο αν μισθώσετε το σπίτι που σας προτείνει.
Ο λεπτομερής έλεγχος των υποψηφίων προς μίσθωση κατοικιών είναι σημαντικός και θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο γενικά την περιοχή στην οποία βρίσκεται, το πόσο προσβάσιμη είναι με τα μέσα συγκοινωνίας, καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται κοντά σε αυτήν (καταστήματα, σχολεία κ.λπ.). Εξαιρετικά σημαντικό είναι να ελεγχθεί το υποψήφιο προς ενοικίαση σπίτι για πιθανά ελαττώματα και βλάβες, καθώς οι επισκευές που είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν από τον ιδιοκτήτη, είναι φρόνιμο να ολοκληρωθούν πριν την υπογραφή του μισθωτηρίου συμφωνητικού και τη μετακόμιση. Μη διστάσετε να επισκεφθείτε δεύτερη φορά το σπίτι που σας ενδιαφέρει, ζητώντας τη γνώμη όλων όσων θα κατοικήσουν μαζί σας. Οι επισκέψεις στα σπίτια πρέπει να γίνονται στο φως της μέρας, προκειμένου να μπορούμε πιο εύκολα να αντιληφθούμε ζημιές ή ελαττώματα, αλλά και να διαπιστώσουμε το επαρκές είναι το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πριν συναφθεί η συμφωνία μίσθωσης πρέπει να έχετε συμφωνήσει το ποσό του ενοικίου, να έχετε ενημερωθεί για τις κοινόχρηστες δαπάνες, τους λογαριασμούς και όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα αναλάβετε καθώς και για τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Απαραίτητο είναι να συμφωνήσετε και για την αύξηση του μισθώματος, ώστε να μη δημιουργηθεί αργότερα ένταση με τον εκμισθωτή. Συνήθως ορίζεται ως ετήσια προσαύξηση το ποσοστό του τιμαρίθμου προσαυξημένο κατά 1-2 μονάδες. Η διάρκεια μίσθωσης κύριας κατοικίας είναι υποχρεωτικά τριετής από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί συντομότερη διάρκεια. Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία εκμισθωτή και μισθωτή, ως αορίστου χρόνου ή υπογράφεται ένα καινούριο συμφωνητικό.
Όταν καταλήξετε στο σπίτι το οποίο θα μισθώσετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε και να υπογράψετε το συμφωνητικό ενοικίασης κατοικίας που ονομάζεται συνήθως «μισθωτήριο συμβόλαιο» και είναι ένα συμβόλαιο μεταξύ του ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Αυτό καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο του ενοικιαστή όσο και του ιδιοκτήτη σύμφωνα με το νόμο και θα ισχύει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.  Στο μισθωτήριο πρέπει να αναγράφεται πάντοτε ολόκληρο το συμφωνούμενο μίσθωμα, καθώς και κάθε αύξηση που έχει συμφωνηθεί. Η ακριβής περιγραφή του ακινήτου, η αναφορά σε ό,τι ο ιδιοκτήτης δεσμεύεται να επισκευάσει αλλά και σε τυχόν μικροζημιές που προϋπήρχαν θα σας βοηθήσουν να μην βρεθείτε αργότερα προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Κατά την ενοικίαση ενός σπιτιού θα σας ζητηθεί (και θα συμπεριλαμβάνεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο) να καταβάλλετε ως εγγύηση ποσό συνήθως ενός μηνιαίου μισθώματος για τις παλαιές κατοικίες και δύο για τις νέες.
Η εγγύηση ενοικίου είναι τα χρήματα που θα καταβάλλετε υπό μορφή ασφάλειας στον ιδιοκτήτη, σε περίπτωση που δεν τηρήσετε τους όρους του συμφωνητικού και τα οποία επιστρέφονται κατά την αποχώρησή σας, την απόδοση της κατοικίας στον ιδιοκτήτη και την εκκαθάριση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων. Φροντίστε να μην αφήνετε ανεξόφλητες οφειλές στον εκμισθωτή σας και να ζητάτε πάντα απόδειξη για κάθε καταβολή προς αυτόν.πηγή: www.eeke.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου