Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Παριανές αντιδράσεις για το κόστος μεταφοράς

Να αλλάξει άμεσα το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, ζητάει με επιστολή του από τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου Αντιπάρου.Ο σύλλογος σημειώνει ότι το κόστος μεταφοράς στα νησιά, ανθρώπων, οχημάτων και εμπορευμάτων, ''είναι απαγορευτικό πλέον για όλους.
Με το ΦΠΑ στο 13% και 23%, δηλαδή στο ένα τέταρτο της τιμής του εισιτηρίου, δεν μπορεί ν' αναπτυχθεί ο τουρισμός, όπως διατείνεται η Κυβέρνηση, που μείωσε, πολύ σωστά, το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 6%. Γιατί εάν δεν υπάρξει κίνηση στα νησιά, η μείωση για τη διαμονή 6% από μόνη της δεν θα έχει αποτέλεσμα. Παράλληλα, πλήττονται και οι μόνιμοι κάτοικοι, γιατί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τόσο υψηλό ναύλο λόγω του υψηλού ΦΠΑ και όχι μόνο.
Ο ναύλος επιβαρύνεται κατά 35% με κρατήσεις υπέρ τρίτων, που δεν είναι ανταποδοτικές στους επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας. Τι νόημα π.χ. έχει να πληρώνουμε για το ΝΑΤ; Πληρώνουμε άραγε για το ΙΚΑ στο εισιτήριο των τρένων ή των λεωφορείων; Κατά συνέπεια, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων και το ΦΠΑ που φτάνουν στο 60% της αξίας του εισιτηρίου, κάνουν απαγορευτικό το κόστος μεταφοράς, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες και τους τουρίστες''. Ο σύλλογος ζητάει: - Ο ΦΠΑ μεταφοράς να διαμορφωθεί στο 6% όπως έγινε και για τα ξενοδοχεία. - Να καταργηθούν άμεσα όλες οι μη ανταποδοτικές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων. - Να επιδοτηθούν τα εισιτήρια τουλάχιστον κατά 5% για να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά μας.
- Να αποφασιστούν άμεσα ρυθμίσεις σε σχέση με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας πηγή:.kykladesnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου