Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Δεν εισέπρατταν το τέλος παρεπιδημούντων

Την ύπαρξη... χάους στα οικονομικά του δήμου Μυκόνου σκιαγραφεί η εισαγγελική έρευνα. Οπως αποδεικνύεται, ο δήμος όχι μόνο δεν εισέπραττε, αλλά δεν αναζητούσε καν -και μάλιστα επί σειρά ετών- το τέλος παρεπιδημούντων (2% επί των ακαθάριστων εισπράξεων) από τα εκατοντάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργούν στο νησί. Πρώτο ζητούμενο, στη συνέχιση της δικαστικής έρευνας, είναι να υπολογιστεί η ζημία που προκλήθηκε στον δήμο. Δεύτερο ζητούμενο, να διερευνηθεί γιατί προκλήθηκε: αν η πρακτική των δημοτικών αρχόντων ήταν σκόπιμη και τι (ή ποιους) εξυπηρετούσε.Η νέα δικογραφία, την οποία παρέδωσε προ ημερών η απερχόμενη εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σάλμα αφορά τα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, πλην των τεσσάρων με τις οποίες είχε ασχοληθεί πέρυσι η δικαστική έρευνα. Από την πραγματογνωμοσύνη στα οικονομικά του δήμου, προέκυψε ότι ο δήμος Μυκόνου ουδέποτε αναζήτησε στοιχεία από το ΚΕΠΥΟ για τα ακαθάριστα έσοδα (ώστε να υπολογίσει την εισφορά τους στον δήμο) από:
- 116 ξενοδοχεία για το διάστημα 2002-2005
- 138 ξενοδοχεία για το διάστημα 2006-2009
- 107 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων για το 2002-2005
- 228 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων για το 2006-2009.
Συγκεκριμένες οφειλές υπάρχουν από 21 ξενοδοχεία για το 2002-2005 (176.000 ευρώ), 1 ξενοδοχείο για το 2002-2007 (72.000 ευρώ) και 14 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων για το 2002-2005 (109.613 ευρώ), τα οποία δεν υπολογίστηκαν, αλλά δεν βεβαιώθηκαν ώστε να εισπραχθούν.Για την κατάσταση αυτή η εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί η ευθύνη τεσσάρων αιρετών (δημάρχου και τριών αντιδημάρχων), καθώς και τριών υπαλλήλων του δήμου που κατείχαν κομβικές θέσεις σε σχέση με τα οικονομικά του δήμου. Ολοι οι προαναφερθέντες, εφόσον αποδειχθεί η εμπλοκή τους, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας σχετική με την υπηρεσία και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.
Παράλληλα με τη μη είσπραξη εσόδων, η έρευνα της ορκωτής λογίστριας ανακάλυψε ότι «είχαν κάνει φτερά» 111.774 ευρώ, τα οποία είχαν καταβάλει στον δήμο έξι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, λαμβάνοντας πλαστές αποδείξεις! Σύμφωνα με την έρευνα, επιταγές ύψους 73.614 ευρώ εισπράχθηκαν από έναν από τους δημοτικούς υπαλλήλους, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την υπεξαίρεση ολόκληρου του ποσού (και των 111.774 ευρώ). Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και άλλος δημοτικός υπάλληλος, που φέρεται να εξέδωσε επτά από τις πλαστές αποδείξεις.Το ερώτημα, πάντως, που διατυπώνει και η εισαγγελική έρευνα και σε αυτή την υπόθεση είναι πώς αυτές οι (απίστευτες) καταστάσεις δεν έγιναν αντιληπτές επί τόσα χρόνια. Η εισαγγελέας ζητεί από τον πταισματοδίκη Μυκόνου να διερευνήσει γιατί δεν εντοπίστηκαν οι στρεβλώσεις στην είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων. Επίσης ζητεί να διερευνηθεί ο ακριβής τρόπος είσπραξης του τέλους, όπου αυτός γινόταν.Aπο την Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου