Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Τι ισχύει και τι θα αλλάξει στην Ελλάδα για Εκμίσθωση Ακινήτου μέσω Airbnb

Νομοθετική ρύθμιση που έχει ως σκοπό να ρυθμίσει το περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει στον ελληνικό τουρισμό πλατφόρμες όπως η Airbnb σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας.
Στόχος είναι να μαζευτούν τα έσοδα που χάνονται και δεν φορολογούνται, τα οποία σύμφωνα με μελέτες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Το θέμα αποτέλεσε μέρος της ατζέντας στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016.
Αλλάζουν όλα στο Μετρό: Ξέχνα τα Eισιτήρια όπως τα γνώριζες!
Σύμφωνα με μελέτη επιπτώσεων για την λειτουργία και την επίδραση της Οικονομίας του Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας που είχε εκπονήσει η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2015 το συνολικό μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της χώρας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ .
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στην Ελλάδα η αύξηση της ζήτησης για τουριστική διαμονή και η οικονομική κρίση οδήγησαν στην άνθιση αυτής της νέας μορφής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.\
Εκπληκτικό Βίντεο – Ο Ελληνικός ουρανός 365 ημέρες το χρόνο!
Αυτό έχει οδηγήσει τα ξενοδοχειακά καταλύματα να έχουν απώλειες από τα έσοδα διαμονής 523-554 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση τα οποία όπως αναφέρει η μελέτη εάν έμπαιναν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου θα δημιουργούσαν περί τις 15 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. το χρόνο.
Παράλληλα, η μη φορολόγηση των εισοδημάτων των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού επιφέρει απώλειες για τα δημόσια ταμεία που ξεπερνούν τα 260 εκατ. ευρώ το χρόνο .
Τι ισχύει αυτή τη στιγμή
Σήμερα ο νόμος δίνει το δικαίωμα τον πολίτη να προχωρήσει σε ευκαιριακή μίσθωση της κατοικίας του. Εάν πρόκειται για κατοικία ή τουριστικό κατάλυμα δεν μπορεί η μίσθωση να ξεπερνάει τον ένα μήνα. Εάν πρόκειται για τουριστικές κατοικίες, οι οποίες δεν ξεπερνάνε τα 80 τετραγωνικά, η μίσθωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη της μίας εβδομάδας και όχι μεγαλύτερη των τριών μηνών ανά έτος. Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν για ανά ιδιοκτήτη και όχι ανά ενοικιαστή.

Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί κανείς να ελέγξει εάν η ενοικίαση θα ξεπεράσει το όριο των τριών μηνών που θέτει ο νόμος. Ακόμη εάν ένας πελάτης θελήσει να νοικιάσει ένα σπίτι για λιγότερες από επτά ημέρες, πώς θα μπορέσει να αρνηθεί την ενοικίαση ο ιδιοκτήτης;
Όταν ο ελληνικός τουρισμός είχε αισθητική και κύρος: 33 από τις ομορφότερες αφίσες του ΕΟΤ
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Σταθάκης, τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, πρόκειται να εισάγουν στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση με τους εξής βασικούς άξονες:
1. Να καθοριστούν σαφή όρια ανάμεσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσω της εκμετάλλευσης μικρής κλίμακας τουριστικών καταλυμάτων, και στην ευκαιριακή εκμετάλλευση από ιδιώτες επιπλέον ακινήτων που διαθέτουν με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος τους.
2. Να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας χρηστών και τρίτων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
3. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής που επακόλουθα έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου.
Μια από τις σκέψεις είναι οι πολίτες που νοικιάζουν κατοικίες μέσω Airbnb, να πραγματοποιήσουν έναρξη επαγγέλματος. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν από τη ΔΟΥ, έναν ειδικό κωδικό, τον οποίο ο κάθε εκμισθωτής θα είναι υποχρεωμένος να καταχωρεί στην πλατφόρμα της Airbnb ή σε άλλη αντίστοιχη με αυτή.
Εάν ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του ακινήτου αποφύγει να καταχωρήσει το συγκεκριμένο ειδικό κωδικό, η πλατφόρμα δεν θα του επιτρέπει να προσθέσει την αγγελία ενοικίασης.
Ακόμη εξετάζεται η κλίμακα φορολόγησης που θα ισχύσει,να είναι ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται κατά την ενοικίαση ενός σπιτιού, κλίμακας από 15% έως και 45% ανάλογα με τα εισοδήματα που αποκομίζει ο κάθε εκμισθωτής.
Σύμφωνα με έρευνα το 2015, περίπου 11.500 κατοικίες ενοικιάζονται στην Ελλάδα μέσω της γνωστής διεθνούς ιστοσελίδας Airbnb, από τις οποίες οι 2.500 βρίσκονται στην Αθήνα, όπου στην τελευταία οικονομική χρήση δημιουργήθηκε οικονομικό όφελος ύψους 69 εκατ. ευρώ και 1.000 θέσεων εργασίας.
Η τάση αυτή έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το 2016.
Όπως μάλιστα δήλωσαν πέρυσι οι εκπρόσωποι της Airbnb, η εταιρία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση θεσμικές ρυθμίσεις (φορολογικά, προδιαγραφές κτλ.) για την ενοικίαση των κατοικιών.
Ο κλάδος αυτός της sharing economy, όπως υπογραμμίστηκε, παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη με εκτίμηση ότι μέχρι το 2025 ο τζίρος του θα ανέρχεται σε 335 δισ. δολάρια, από 15 δισ. δολάρια το 2013.Πηγή http://kalimeraellada.gr/ti-allazei-me-airbnb-stin-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου